Kaffelandet

Kaffelandet ligger i Norra Sjundeå. Kaffelandsvägen är till längden 5,1 km, körtiden från ena ändan till den andra är 4 minuter. Kaffeland finns på både Lojo och Sjundeå områden. 

Det finns många berättelser om Kaffelandets namn, den vanligaste av dem är:
 Polisen går från hus till hus och letar efter hembrännare. Inte hittar polisen några hembrännare, men det bjuds på kaffe. När polisen slipper ända till den sista stugan är resultatet beträffande hembränt densamma. Nu bjuder dock frun i huset på mat och kaffe. Polisen konstaterar vid bordet: “Det här är nog ett enda kaffeland”. 

Kaffets uppkomst/ berättelsen om Kaldi
 Kaffe, liksom många andra goda saker i livet, upptäcktes i misstag. Det finns flera berättelsen om upptäckten av kaffe. Den mest kända berättar om Kaldi, en herde som bodde i Caffa, en region i Etiopien. En kväll hade han svårt att få getterna att lugna ned sig för natten. Getterna hade tuggat på kaffebuskens glansiga blad och röda bär. Kaldi tog och smakade själv också på bären och blev lika rastlös som getterna han skötte. Smaken var inte så värst god, så han kastade bären i lägerelden. Då kom det en underbar doft från brasan. För att göra bärens starka smak lite mildare kom någon senare på att krossa dem (KÄLLA: paulig.fi)

Avstånden är riktgivande.

Kaffelandsvägen har markerats med rött.
Kommungränsen har markerats med svart streck.
Kaffelandsvägens hastighetsbegränsning är sommartid vintertid 50/60km/h 

Mer om Kaffelandets historia (PDF) (Endast på finska).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close